Groždje

Groždje

Grožđe i uopšte vinova loza je simbol sunca, slavlja, života, nadahnuća i prosperiteta. U gročansko – smederevskom rejonu su zastupljeni još od davnina. Prvi zasadi loze namenjeni tržištu u svežem stanju nastaju 1905. godine. U gročansko – smederevkom kraju vinova loza zastupljena je na oko 500 hektara površine, u sortimentu su vodeće stone vrste. Smatra se dobrim izvoznim artiklom.

Najzastupljenije sorte ove voćne vrste su:

 

smederevka

Smederevka

Bela vinska sorta grožđa koju u Bugarskoj i Grčkoj zovu dimiat, u Ukraini galan, u Turskoj dertonija itd., što govori o njenoj rasprostranjenosti. Osim u okolini Smedereva (po kojem je i dobila ime pod kojim je znaju i drugi narodi), zbog velike rodnosti i sposobnosti da poboljša svežinu (kiselost) vinima kojima ta svojstva nedostaju, uzgaja se i u vinogradima Makedonije, Crne Gore i Hercegovine. Kod nas se dobro proizvodi, jer zbog svoje slamnatožute boje, kiselkastog ukusa i niske alkoholnosti (od 10-11%vol.).

muskat-hamburg

Muskat hamburg

Crna stona sorta. Sazreva u drugoj ili trećoj dekadi avgusta. Potiče iz Engleske. Spada u sorte dobre bujnosti. Grozd je krupan, od 300 do 500g., duguljast, račvast, rastresit, peteljka duga. Zrna su crno-ljubicasta i krupna ovalnog oblika i srednje hrskava. Izuzetno je ukusna sorta muskatne arome. Preporučuje se i kao vinska sorta za proizvodnju vrlo kvalietnog muskatnog vina. Kao nedostatak joj se moze uzeti slaba sposobnost za skladištenje i transport.

muskat-italia

Muskat italija

To je stona sorta jako bujna, velikihi lepih grozdova. Dobro podnosi transport. Srednja težina grozda je oko 600-700gr. Bobica je velika, jajolika, kožica puna. Zlatno žute je boje, a meso je sočno sa blagom muskatnom aromom. Nazivaju je i kraljicom tržišta.

kardinal

Kardinal

Dozreva početkom avgusta. Grozd je krupan, oko 600g težine. Slabo podnosi transport. Bobice su krupne srednje čvrstine plavo-ljubičaste boje, prijatnog ukusa i arome.