Jabuka se smatra temeljom voćarske proizvodnje. Odlikuje se mnogobrojnošću u sortimentu, zavidnim prinosima i kvalitetom. Kao takva voćna vrsta značajno je zastupljena u gročansko – smederevskom rejonu, prostire se na oko 1500 hektara sa prosečnim prinosom od 50 tona po hektaru.
Najzastupljenije sorte jabuke su:
Zlatni delišes
Karakteristike ploda: plod je krupan do vrlo krupan, konusnog oblika, ujednačenih plodova. Plod je zeleno-žut, pomalo smeđ, čuvanjem u skladištu poprima svoju karakterističnu zlatnožutu boju.
Ukus: izrazito slatkog ukusa sa vrlo prijatnom aromom visokog kvaliteta.
Vreme sazrevanja: Druga polovona septembra
Vreme čuvanja: Od septembra do maja.
Ružičasti delišes
Karakteristike ploda: plod je srednje veličine.
Boja: pokožica ploda je tamno ružičaste boje. Meso ploda je žuto-bele boje, fine strukture, čvrsto i sočno.
Ukus: karakteristične arome izvrsnog sladkog ukusa.
Vreme sazrevanja: Kraj septembra
Vreme čuvanja: Može se čuvati do proleća.
Greni smit
Karakteristike ploda: Plod je krupan mase 200-250g okruglasto tupo- konusnog oblika.
Boja: Plod je temeljno-tamno zelene boje.
Ukus: Kiseo, osvežavajući, slabo aromatičan i sočan.
Vreme sazrevanja: U drugoj polovini oktobra.
Vreme čuvanja: Od septembra do maja.
Ajdared
Karakteristike ploda: Plod je krupan do vrlo krupan,
okruglasto-kolačastog oblika.
Boja: Osnovna boja je bledo-zelena, a najvećim delom
je prekrivena intenzivnim crvenilom.
Ukus: Kiselkasto-sladak.
Vreme sazrevanja: Druga polovona septembra.
Vreme čuvanja: Od septembra do maja.
Jonagold
Karakteristike ploda: Plod je krupan do vrlo krupan, okruglastog, blago izduženog oblika.
Boja: Osnovne zelenkasto-žuta,dopunska je narandžasto- crvena.
Vreme sazrevanja: Sredinom septembra.
Ukus: Slatkonakiselog aromatičnog ukusa.
Vreme čuvanja: Od septembra do aprila.