Kajsija je vrlo atraktivna i cenjena voćna vrsta koja je značajno zastupljena u ukupnom sortimentu voćarskih kultura na potezu gročanske opštine i smederevskog atara. Prve sadnice kalemljene kajsije na naše tlo donete davne 1904. godine, danas u rejonu našeg distributivnog centra je rasprostranjena na preko 1500 hektara.
Najzastupljenije sorte ove voćne vrste su:

Kečkemetska ruža
(MAĐARSKA) – Plod je srednje krupnoće, mase oko 40-50g, pljosnat, asimetričan i sastoji se iz dve nejednake polovine. Pokožica je žuta, sa sunčane strane rumena. Meso ploda je bledo-žuto, sočno, slatkonakiselo, prijatne arome i ukusa. Vreme zrenja druga polovina i kraj jula meseca.

Nju Dzersi
NJU DŽERSI (S.A.D.) Plod je veoma krupan, okruglastog oblika pokožica žuta do oranž-žuta, meso srednje čvrstine zlatno-žuto, slatkonakiselo, veoma ukusno, lako se odvaja od koštice. Vreme zrenja Kraj juna, početkom jula meseca.

Mađarska najbolja
Plodovi su krupni, mase od 50-55g, okruglastog oblika, crveno obojeni sa karakterističnim pegama na pokožici ploda. Meso dosta čvrsto, sočno, slatkonakiselo, aromatično i veoma kvalitetno. Vreme dozrevanja je polovina jula meseca.
Odlikuje se dobrom transportabilnošću, pogodna je kako za stonu upotrebu, tako i za industrijsku preradu.