Šljiva

Šljiva

Šljiva je jedna od najstarijih, cenjenijih i perspektivnijih voćnih vrsta. Na području gročansko – smederevskom ataru rasprostranjena je na oko 500 hektara i beleži stalni porast u ukupnoj površini svih voćnih vrsta. Najveći deo proizvodnje se plasira u svežem stanju, suve šljive i prerađevine tek zauzimaju svoje mesto u ukupnom plasmanu ove voćne vrste. Prosečan prinos po stablu je oko 28 kg.

Najzastupljenije sorte su:

 

stanly

Stanly

Sorta stenlej (Stanly) vodi poreklo iz SAD, gde su prvi put proizvedene 1926. godine. Dozreva u drugoj polovini avgusta, a plodovi su veoma krupni težine, od 36g do 40g, tamnoplavi, izduženo-ovalni, slatkog ukusa i sočnog zeleno-žutog mesa. Koristi se u svežem stanju, pogodna je za sušenje, kao i za industrijsku preradu. Koštica je krupna i lako se odvaja od pulpe.

cacanska-rodna

Čačanska rodna

Priznata je za novu sortu 1975. godine. Plod je srednje krupan do krupan (28-42g), jajast i tamnoplav, privlačan. Meso je žućkasto, čvrsto, srednje sočno, aromatično, slatko. Koštica se odvaja od mesa. Plod je svestrane upotrebne vrednosti, a naročito pogodan za sušenje. Preporučuje se zbog odličnih organoleptičkih osobina, mogućnosti prerade, dobrog čuvanja i transporta.

cacanska-lepotica

Čačanska lepotica

Postala je 1961. godine, sazreva krajem jula-početkom avgusta. Plod je krupan (31-42g), jajast, tamnoplave boje sa izraženim pepeljkom i vrlo privlačne spoljašnosti. Meso je zeleno-žuto, vrlo čvrsto, sočno, aromatično i vrlo prijatnog slatkonakiselog ukusa. Koštica se odvaja od mesa. Čačanska lepotica se preporučuje za gajenje kao stona sorta zbog pogodnog vremena sazrevanja, krupnog i vrlo kvalitetnog ploda, dobre transportabilnosti. To je veoma dobra stona šljiva u svojoj epohi sazrevanja.

cacanska-rana

Čačanska rana

Postala je 1961. godine. Sazreva krajem prve dekade jula. Plod je krupan do vrlo krupan (36-48g), jajast, ljubičasto-plave do plave boje. Meso je žuto-zeleno, čvrsto, dosta sočno, aromatično i slatko. Koštica se odvaja od mesa. Preporučuje se za gajenje kao vrlo rana i rodna stona šljiva, krupnih, kvalitetnih i transportabilnih plodova.